Hur man vinner Tjörn Runt!!!!!

Per Peterson som vann stora banan totalt 2014 lämnade inget åt slumpen. Tillsammans med Per så seglades First 40.7:an Alchemy av Gunnar Sege, Artie Means, Will Stout, Chuck Skewes, Mike Herhily, Brad Reutenik, Jay Davis och Patrick Koranda. Teamet har seglat tillsammans i många år i San Diego där de 7 sist nämda bor. Tillsammans har teamet lärt sig att om man vill vinna så är förberedelserna helt avgörande.

Albatross segel blev kontaktade av teamet hösten 2013 för att vi skulle presentera hur man skall förbereda sig för Tjörn Runt, om man skall vinna. Vi gick igenom hur segelgarderoben skall vara utformad samt vilka optimeringar som krävdes av båten. Per som är en erfaren kappseglare med topp placeringar i bla TransPac nappade på upplägget och vi var igång.

Bengt Falkenberg från Albatross Segel träffade båtbyggarna på varvet där båten vinterförvarades och gick igenom båten vad som behövdes göras. Det var allt från köl profiler till däcksutrustning. Tillsammans med Hampus Wennerlund från Riggarna i Göteborg så gick vi igenom riggen och däcksutrustningen.

Riggarna levererade nytt tågvirke och optimerade riggen samt uppdaterade och byggde om däcksutrustningen för bästa funktion. Varvet gjorde iordning undervatten kroppen enligt överenskommelse.

Efter sjösättning så riggade Hampus och Mattias från Riggarna båten enligt Albatross Segels anvisningar. Albatross Segel genomförde mätning av båten för SRSv brev. Efter div optimeringar ombesörjde Albatross Segel mätbrevs ansökan för att nå bästa mätal/prestanda. Målsättningen är alldrig att få bästa handikappet utan en snabb båt som mäter bra. Detta uppnås genom en balans mellan segel och deplacement samt segelgarderobens uppbyggnad för det aktuella racet.

Bengt Falkenberg träffade teamet när alla hade samlats inför Tjörn Runt och gick igenom upplägget. Teamet tränade några dagar på vattnet för att sedan lyfta och tvätta botten. På tisdagen innan start så seglade Bengt med teamet ett tränings varv runt hela banan. Under denna dag fick teamet hjälp med att optimera segel trim mm. Vi gick också igenom banan och de taktiska beslut som de skulle få välja mellan under racet.

Per med sina erfarna  gastar fortsatte förberedelserna inför Lördagen med ett 100% resultat. Per med besättning:s målmedvetenhet att vilja vinna var det som avjorde Tjörn Runt 2014. För att lyckas på detta sätt måste båt, segel och besättning vara förberedda till 100%.

Stort grattis från alla här på loftet och tack för att vi fick vara med på resan!!

 

 

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.