Albatross Segels nya seglings maskin!!!!

Nytändning för Teknova Albatross Racing
– spektakulär ny båt och landslagsförstärkning lyfter laget inför 2015

Teknova Albatross Racing är ett av de senaste årens mest framgångsrika kappseglingslag, och utsågs både 2010 och 2013 till Årets Havskappseglare av Svenska Seglarförbundet. När 2015 års säsong nu står för dörren, satsar laget på en ny snabb och spektakulär båt, en modifierad M34. Dessutom toppas besättningen med OS-satsande Björn Allansson, från det svenska landslaget SWE Sailing Team:
– Den nya båten ger oss alla en nytändning, och vi är förstås också glada att Björn Allansson valt att segla med just Teknova Albatross Racing, säger skepparen och projektledaren Bengt Falkenberg.

Sedan 2010 har Bengt Falkenberg och hans Teknova Albatross Racing seglat en Beneteau First 40 på drygt 12 meters längd och omkring 8 tons vikt, som de nått stora framgångar med. Nu byter laget till en M34, som är något kortare men med endast 2,6 tons vikt och betydligt större segelyta i förhållande till vikten. Det innebär inte bara förenklade transporter mellan tävlingarna, utan också en betydande prestandaökning:
– Vi bör kunna prestera bättre i lättvind med den nya båten, samtidigt som vi också ska kunna plana iväg ordentligt när det blåser i, tror Falkenberg, som också inser utmaningen.
– Ja, det är förstås både en chansning och en nytändning att byta till en helt ny och oprövad båt. Nu måste vi ägna våren åt att trimma in båt och besättning, men det ska bli kul, konstaterar han med ett skratt.

Bengt tillägger också att denna typ av båt som väger 2600kg och bär 180 kvm på undanvind hamnar utanför de mallar som handikaps regler följer. Det krävs ”rätt” förhållanden för att matcha SRS 1,443 eller ORCI 548. Men det är inte det som är det viktigaste med detta projektet utan maximal seglingsglädje är det viktigaste. Visst vi vill göra resultat men maximal seglingsglädje är målet!!!

Huvudsponsorn Teknova var direkt med på noterna när skepparen presenterade sina tankar på den nya båten:
– Vi gillar när det är fart och fläkt och händer grejer, så den nya M34:an blir en perfekt båt för Teknova Albatross Racing, kommenterar VD Bengt-Göran Johansson.
Inte heller Finnjolleseglaren Björn Allansson, som ingår i det svenska landslaget SWE Sailing Team och är rankad etta i världen i sin klass, tvekade inför den nya båten. När han nu vill bredda sig utanför jolleseglingen och lära sig storbåtssegling, var Teknova Albatross Racing ett naturligt val:
– Jag har följt besättningen de senaste åren och alltid tänkt att jag skulle vilja hänga på, säger Allansson, som togs emot med öppna armar av Bengt Falkenberg.
– När en talang som Björn knackar på är det bara att öppna upp, fastslår han.

Teknova Albatross Racing satsar under 2015 främst på GVA Marstrand Big Boat Race, Faerderseilasen, ÅF Offshore Race, Tjörn Runt och SM i havskappsegling. Lagets nya M34-båt kan under tiden 30 januari – 8 februari ses utanför entrén till Båtmässan i Göteborg.

Teknova Albatross Racing har dubbla totalsegrar i Sveriges största kappsegling Tjörn Runt och har också totalvunnit norra Europas största kappsegling Faerderseilasen två gånger. Laget har vidare ett antal SM-medaljer, blev 2013 Europamästare i havskappsegling och har en lång rad framskjutna placeringar i många andra regattor. Såväl 2010 som 2013 fick Teknova Albatross Racing motta den prestigefyllda utmärkelsen Nakterhuset som Årets Havskappseglare, utdelad av Svenska Seglarförbundet.

Teknova Albatross Racing har inför säsongen 2015 bytt ut de senaste årens tävlingsredskap, en Beneteau First 40, mot en hypermodern, snabb och spektakulär M34. M34:an bär på undanvind cirka 180 kvadratmeter segel och kan då nå farter långt över 20 knop. Med sina 12 meters totallängd, 3 meters bredd, 2,55 meters djupgående och 2 600 kg vikt är M34 den största A-certifierade havskappseglingsbåt som kan trailas efter en personbil.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.