Till Nordamerikas Pacific kust med SY Tehlikeli!

Vi på loftet får ofta frågor om Albatross Segels livslängd. När Toste Tanhua nu skulle byta ut sin rullgenoa, bad vi Toste att beskriva hur mycket den befintliga rullgenoan som vi levererade för 20 år sedan seglat. Nedan kan ni se svaret vi fick.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

1998 seglade jag från Göteborg till San Diego i Kalifornien för att komma till mitt nya jobb där. Jag hade utrustat min 1-tonnare Tehlikeli med ny rigg, nya segel, ny diesel, vindroder och lite annat smått och gott. Det hela blev en prima resa med lite tid i Karibien, med Tobago, Venezuela och Panama som höjdpunkter. Från Panama seglade jag i ett sträck till San Diego – en sträcka som är betydligt länge än en Atlantkrossning.

Efter några år i San Diego bar det av till Hawaii via Mexico, och sedan vidare till Alaska. Det var två fina överseglingar, med den tidiga seglingen (maj och början av juni) till Alaska som en spännande höjdare utanför passadvinden. Alaska och British Columbia är väldigt fina vatten att segla för alla naturvänner, så det bar sig inte bättre än att jag seglade där varje sommar I 10 år. Mest I BC, men ibland ända upp till Alaska – möte med valar och björnar här till vardagen I de vattnen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Så småningom var det dags att segla hem. Det blev en 12 månaders resa som många var med och gjorde en etapp av – det hala blev till ett äventyr för en hel mängd besättningar. I augusti 2013 var Tehlikeli I min nya hemstad Kiel efter ungefär 50.000 sjömil.

Efter alla dessa år var det naturligtvis slitage på båt och utrustning, men seglen var fortfarande I bra skick, även om de inte direkt var lämpade för kappsegling…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Båtnamn: Tehlikeli, Båttyp: Tailwind 36, masthead riggad 1-ton byggd i Kalmar 1980

Nya Albatross segel och Seldén rig 1998

Toste Tanhua, Kiel Dec 2017

(Toste långfärdsseglar inte bara. Som marinkemist är Toste engagerad i Volvo Ocean Race deltagande teamet Turn the Tide on Plastic. Teamet samlar in vatten prover under racet där Toste är med och analyserar mängden plast i vattnet. Viktigt arbete som vi alla vet.)

Tack för fina bilder och bra info om livslängden på våra segel från oss på loftet!

 

Albatross segel
 På Facebook