Västerås Sailing Week 2020

Höstkroken Inshore race seglas som en del av Västerås Sailing Week. Höstkroken består av en distans bana på fredagen samt ett race av ban- karaktär på lördagen. Fredagens race var ganska odramatiskt med i huvudsak öppna bogar. Lördagens race var mycket mer underhållande med en bana som innehöll 19 rundningar under 3 timmars segling och en avslutande åskby med vindar upp till 19 m/s som resulterade i lite arbete för sjöräddningen.

Suverän segrare i bägge racen blev Anders Pettersson med besättning i Smaragden Skidbladner.

Anders Pettersson med besättning segrade bägge racen i Västerås!
Bild Daniel Stenholm, som har massor av bilder från Höstkroken på danielstenholm.se

Tillander i Dehler 36:an Stormsteg jagade allt vad som gick vilket resulterade i en 3:dje plats på fredagen och en 2:a på lördagen.

Stormsteg med Tillander &co jagar Skidbladner!
Bild Daniel Stenholm, som har massor av bilder från Höstkroken på danielstenholm.se

Parallellt med Höstkroken på gick även Allsvenskan i segling samt Wakeboard SM vilket gjorde att Västerås verkligen gav allt för sjösport hela helgen.

Vi från Albatross som var på plats tackar för ett kanon arrangemang!

Tjörn Runt 2020

Vindrus på väg mot klass seger!

Äntligen är Tjörn Runt med alla båtar på samma bana och åt rätt håll igen!

Albatross Segel är alltid med i toppen på Tjörn Runt och 2020 var inget undantag.

Extra roligt är att några som ganska nyligen börjat satsa på kappsegling verkligen lyckades göra toppresultat!

Jesper Folkesson med besättning i XP33:an Vindrus började satsa på kappsegling säsongen 2019 och tog på Tjörn Runt 2020 vinsten i startgrupp 4 samt en 6:e plats totalt! Vindrus seglas med R3 membran, T2 gennaker samt R2 jib0.

En annan “nykomling” är Robin Johannesson med besättning som seglar IOD SWE 64. Robin med besättning såg länge ut att avsluta på topp totalt men avslutande bleke och motström satte käppar i hjulet. Men en 2:a plats i getingboet startgrupp 6 är inte helt fel. IOD klassen seglar samtliga med V2 stor och fock samt T2 spinnaker.

Ytterligare en “nykomling” är Claes Edström med besättning som slutade 3:a i startgrupp 8 samt 8:a totalt med sin Späckhuggare . Claes har under senaste säsongerna utvecklat sin segling genom idogt arbete och investeringar i nya segel från Albatross Segel.

Grattis till er som börjat satsa på kappsegling och nu lyckats nå framgångar!

1: & 3:a Smaragd SM 2020

Vi vill gratulera Johan Bursell SWE 50 och Anders Pettersson SWE 49 med besättningar som seglade Smaragd SM nu i helgen.

Johan Bursell segrade med endast 10 poäng efter 8 delseglingar.

Anders Pettersson seglade in på en 3:dje plats.

Albatross Segels Smaragd segel i konstruktionerna V2 och R1/R2 samt T2 har bevisat sig under många Smaragd SM under de senaste 20 säsongerna.

Stort grattis till SWE 50 och SWE 49 från alla oss här på loftet!

Loftet i säsongs mode!

Nu är loftet i säsongs mode! Det innebär extra korta tider för t.ex segelservice. Vår absoluta målsättning är att segel inlämnade på måndag skall vara klara senast fredag samma vecka! Leverans nya segel är max 5-6 veckor.

Öppettider vardagar 9-16 med lunch 11-12.

Välkommen!

Ägarmöte WSC 3/3-20!

West Side Cup 2020

Prisutdelning Fjällmans Shorthanded Cup 2019

Go kväll här på Albatross loftet med ägarmöte för West Side Cup och Fjällmans Shorthanded Cup med prisutdelningar samt information från flera regatta arrangörer.

Loftkväll Göteborg!

Vill ni lära er mer om segel?

Onsdagen 29/1-20 önskar vi er välkomna till loftkväll.

Vi kommer gå igenom hur ni bäst bygger er segelgarderob, segelkonstruktioner, smarta funktionslösningar, segeldukar m.m.

Vi träffas på Albatross loftet Backa Bergögata 2j, Hisings Backa, klockan 18:00.

Anmälan skall göras senast 24/1-20 till: segel@albatrossegel.se Ange “Loftkväll” i ämnesraden.

(Föredraget är kostnadsfritt) Obs! Begränsat antal platser, “först till kvarn”.

————————————-

Albatross Segel AB

Backa Bergögata 2J, 422 46 Hisings Backa

Tel: +46 31 45 55 56

E-mail: Segel@albatrossegel.se , www.albatrossegel.se

Segling i hårt väder, VKSF

21/11-19 kl 18 kör vi vårt uppskattade föredrag segling i hårt väder.Anmälan sker vi Västkustens Seglar förbunds hemsida.Mer info finns på Albatross Segels facebook sida.

Välkommen!

European corinthian ORCI champion 2019

Ola Sandell med besättning

Karukera med skeppare Ola Sandell blev Corinthian champions när Europa mästerskapen i ORCI avgjordes i Oxelösund. Corinthian champions tilldelas bästa båt som inte har några proffsklassade besättningsmän.

Karukera seglar med Albatross R3 krysställ inkl. reacher jib och T1, T2 & T3 spinnakers i kombination med R2 stagsegel.

Team Karukera som deltar i de flesta större ORC regattor är oftast med i absoluta toppen.

Alla vi på loftet gratulerar till den fina titeln!

Vinst i The Challenge 2019!!

Seascape 24:an Sunkini vann 2019-års upplaga av The Challenge i Kroatien 9-10 maj.

The Challenge är ett short-hand race som tar ca 30 timmar. Alla deltagare seglar Seascape 18, 24 eller 27 vilket gör The Challenge unikt då det är en offshore entyps segling vilket är ovanligt.

Årets upplaga gick i lätta vindar med flera omstarter. Vid varje omstart kunde Leif Jägerbrand och Gunnar Gustavsson segla från fältet tack vare stabil taktik och bäst båtfart av samtliga deltagare.

Målrakan blev extra spännande då vindstyrkan avtog ju närmare land och mållinjen fältet kom. Det gjorde att ledningen på mer än en halv distans krympte. Men fortsatt stabil taktik och båtfart gav segern. Sunkini seglades så väl att bara en av de större Seascape 27:orna var före i mål. Men endast med några tiotals meter.

Sunkinis segelgarderob är den senaste utvecklingen från Albatross Segel för short-hand segling. Garderoben är bland annat ett resultat av de erfarenheter Albatross Segel gjorde under utvecklingen av seglen till M34:an Teknova / Albatross Racing.

Seglen ombord på Sunkini är: R1 fathed stor, R2 Jib0, R1 medium fock med rev, Stormfock, T2 gennaker samt T1 gennaker. Denna garderob ger lätthanterliga segel som täcker alla vindar och alla bogar på ett effektivt sätt.

Alla vi på loftet vill gratulera Leif och Gunnar till ett fantastiskt resultat!

Obs! Seascape är de båtar som numera utgör Benteteau First serie.

Två sprillans nya båtar till Teknova Albatross Racing

– med intern sparring ska lagprestationen lyftas till nya höjder

Teknova Albatross Sail Racing har i decennier varit ett av Sveriges mest framgångsrika kappseglingslag, med många segrar i Skandinaviens största regattor. Både 2010 och 2013 utsågs teamet till Årets Havskappseglare av Svenska Seglarförbundet. Redan 2015 påbörjades övergången från tunga kölbåtar till sportigare segling, och Teknova Albatross Sail Racing har sedan dess utvecklats ordentligt i sin modifierade M34. I år tas ett nytt stort kliv mot ännu snabbare och mer intensiv segling, när laget ger sig in i den stekheta J/70-klassen. Och inte bara med en båt, utan med två!

– Att segla två båtar innebär inte bara en stimulerande utmaning för vårt oerhört samtrimmade gäng, utan ger också stora fördelar inom sparring och utveckling, kommenterar mångårige skepparen Bengt Falkenberg.

Så sent som i höstas styrde Bengt Falkenberg sitt Teknova Albatross Sail Racing till lagets andra seger i legendariska Stelton Cup i danska Vedbæk. Besättningen har också vunnit välkända kappseglingar såsom Tjörn Runt, Skagen Race och Færderseilasen flera gånger, tagit ett EM-guld i havskappsegling, och har framskjutna placeringar i ÅF Offshore Race (Gotland Runt) med mera. Men framöver är det inte främst längre distansseglingar som hägrar för det framgångsrika laget, utan intensiv och tät racing på kortare banor i entypsklassen J/70.

– Två sprillans nya båtar byggs nu åt oss på varvet i Frankrike, för leverans i juli. Då kör vi direkt igång med intrimningen av båtar, segel och besättningskonstellationer, för att bli redo för de första tävlingarna under hösten. Vi siktar på att komma till start i SM i augusti, segla den norska deltävlingen i Grundig Cup och avsluta med finalen i Danmark, avslöjar Bengt Falkenberg.

J/70 byggs även i ursprungslandet USA, och har sedan lanseringen 2012 vuxit till en av världens mest aktiva och största kölbåtsklasser, med knappt 2 000 båtar på vattnet. Att J/70 är en entypsklass betyder att alla båtar är så likvärdiga det bara går, för att göra manskapets skicklighet avgörande. Inom Teknova Albatross Sail Racing har Joakim Hermansson de senaste åren agerat stand-in för Bengt Falkenberg vid rodret, och de båda tar nu ansvaret för varsin J/70.

– Att utveckla material och analysera prestanda med två båtar ger verkligt stora fördelar, som vanligtvis saknas vid segling. Träningsnivån höjs ordentligt när vi kan matcha inom teamet, menar Bengt Falkenberg.

– Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften, men om jag lär mig lika mycket de kommande åren som jag gjort de senaste, kan det här bli riktigt bra, hoppas Joakim Hermansson.

Såväl Allsvenskan Segling som andra nationella ligor, och Champions League, seglas i J/70. Internationellt lockar klassen många av de absolut största namnen inom kappsegling. Teknova Albatross Sail Racing har därmed ett inspirerande, och säkerligen ganska tufft, uppdrag att ta itu med.

– Att man som 50-plussare med 40 års kappseglingserfarenhet kan sporra sig själv, hitta nya spännande utmaningar och ständigt utvecklas, det är nog något av det mest fantastiska med segelsporten, avslutar Bengt Falkenberg.

Teknova Albatross Sail Racing har dubbla totalsegrar i Sveriges största kappsegling Tjörn Runt, och har också totalvunnit norra Europas största kappsegling Færderseilasen, liksom danska Stelton Cup, två gånger. Laget har vidare ett antal NM- och SM-medaljer, blev 2013 Europamästare i havskappsegling och har en lång rad framskjutna placeringar i många andra regattor. Såväl 2010 som 2013 fick Teknova Albatross Sail Racing motta den prestigefyllda utmärkelsen Nakterhuset, som Årets Havskappseglare, utdelad av Svenska Seglarförbundet.

Projektledare för Teknova Albatross Sail Racing är segelmakaren Bengt Falkenberg, som äger och driver Albatross Segel AB i Göteborg. I laget ingår, utöver Falkenberg själv, bland andra Magnus Bjureblad, Mats-Uno Fredrikson, Gunnar Gustavsson, Joakim Hermansson, Emil Burström, Martin Norling, Anders Averdal, Even Larsen, Ulf Wedenberg, Leif Jägerbrand, Hampus Wennerlund, Erik Nordborg och Jesper Folkesson.

Huvudsponsor för Teknova Albatross Sail Racing är Teknova Byggsystem AB i Vadstena. Teknova har i mer än 30 år levererat högkvalitativa balkong-, fasad- och fönsterprodukter, våtrumskassetter och renoveringssystem för våtrum. Övriga samarbetspartners är Seldén, Robline, Riggarna, Garmin och Albatross Segel, samt hemmaklubben Göteborgs Kungliga Segelsällskap.

Next Posts

Albatross segel
 På Facebook