Två sprillans nya båtar till Teknova Albatross Racing

– med intern sparring ska lagprestationen lyftas till nya höjder

Teknova Albatross Sail Racing har i decennier varit ett av Sveriges mest framgångsrika kappseglingslag, med många segrar i Skandinaviens största regattor. Både 2010 och 2013 utsågs teamet till Årets Havskappseglare av Svenska Seglarförbundet. Redan 2015 påbörjades övergången från tunga kölbåtar till sportigare segling, och Teknova Albatross Sail Racing har sedan dess utvecklats ordentligt i sin modifierade M34. I år tas ett nytt stort kliv mot ännu snabbare och mer intensiv segling, när laget ger sig in i den stekheta J/70-klassen. Och inte bara med en båt, utan med två!

– Att segla två båtar innebär inte bara en stimulerande utmaning för vårt oerhört samtrimmade gäng, utan ger också stora fördelar inom sparring och utveckling, kommenterar mångårige skepparen Bengt Falkenberg.

Så sent som i höstas styrde Bengt Falkenberg sitt Teknova Albatross Sail Racing till lagets andra seger i legendariska Stelton Cup i danska Vedbæk. Besättningen har också vunnit välkända kappseglingar såsom Tjörn Runt, Skagen Race och Færderseilasen flera gånger, tagit ett EM-guld i havskappsegling, och har framskjutna placeringar i ÅF Offshore Race (Gotland Runt) med mera. Men framöver är det inte främst längre distansseglingar som hägrar för det framgångsrika laget, utan intensiv och tät racing på kortare banor i entypsklassen J/70.

– Två sprillans nya båtar byggs nu åt oss på varvet i Frankrike, för leverans i juli. Då kör vi direkt igång med intrimningen av båtar, segel och besättningskonstellationer, för att bli redo för de första tävlingarna under hösten. Vi siktar på att komma till start i SM i augusti, segla den norska deltävlingen i Grundig Cup och avsluta med finalen i Danmark, avslöjar Bengt Falkenberg.

J/70 byggs även i ursprungslandet USA, och har sedan lanseringen 2012 vuxit till en av världens mest aktiva och största kölbåtsklasser, med knappt 2 000 båtar på vattnet. Att J/70 är en entypsklass betyder att alla båtar är så likvärdiga det bara går, för att göra manskapets skicklighet avgörande. Inom Teknova Albatross Sail Racing har Joakim Hermansson de senaste åren agerat stand-in för Bengt Falkenberg vid rodret, och de båda tar nu ansvaret för varsin J/70.

– Att utveckla material och analysera prestanda med två båtar ger verkligt stora fördelar, som vanligtvis saknas vid segling. Träningsnivån höjs ordentligt när vi kan matcha inom teamet, menar Bengt Falkenberg.

– Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften, men om jag lär mig lika mycket de kommande åren som jag gjort de senaste, kan det här bli riktigt bra, hoppas Joakim Hermansson.

Såväl Allsvenskan Segling som andra nationella ligor, och Champions League, seglas i J/70. Internationellt lockar klassen många av de absolut största namnen inom kappsegling. Teknova Albatross Sail Racing har därmed ett inspirerande, och säkerligen ganska tufft, uppdrag att ta itu med.

– Att man som 50-plussare med 40 års kappseglingserfarenhet kan sporra sig själv, hitta nya spännande utmaningar och ständigt utvecklas, det är nog något av det mest fantastiska med segelsporten, avslutar Bengt Falkenberg.

Teknova Albatross Sail Racing har dubbla totalsegrar i Sveriges största kappsegling Tjörn Runt, och har också totalvunnit norra Europas största kappsegling Færderseilasen, liksom danska Stelton Cup, två gånger. Laget har vidare ett antal NM- och SM-medaljer, blev 2013 Europamästare i havskappsegling och har en lång rad framskjutna placeringar i många andra regattor. Såväl 2010 som 2013 fick Teknova Albatross Sail Racing motta den prestigefyllda utmärkelsen Nakterhuset, som Årets Havskappseglare, utdelad av Svenska Seglarförbundet.

Projektledare för Teknova Albatross Sail Racing är segelmakaren Bengt Falkenberg, som äger och driver Albatross Segel AB i Göteborg. I laget ingår, utöver Falkenberg själv, bland andra Magnus Bjureblad, Mats-Uno Fredrikson, Gunnar Gustavsson, Joakim Hermansson, Emil Burström, Martin Norling, Anders Averdal, Even Larsen, Ulf Wedenberg, Leif Jägerbrand, Hampus Wennerlund, Erik Nordborg och Jesper Folkesson.

Huvudsponsor för Teknova Albatross Sail Racing är Teknova Byggsystem AB i Vadstena. Teknova har i mer än 30 år levererat högkvalitativa balkong-, fasad- och fönsterprodukter, våtrumskassetter och renoveringssystem för våtrum. Övriga samarbetspartners är Seldén, Robline, Riggarna, Garmin och Albatross Segel, samt hemmaklubben Göteborgs Kungliga Segelsällskap.

Albatross segel
 På Facebook